Otse põhisisu juurde

Murutalu

Yeti-T noortevahetust võõrustanud Quintas das Relvas on maakeeli murutalu või rohufarm Calçada das Relvases, Branca külas, Portugalis. Kohta peavad maailikunstnik ja tegevusõpetaja, kes on oma kandvaks agendaks võtnud säästliku eluviisi. Quintas das Relvases propageeritakse permaaiandust ja teraapialoomade kasvatamist, korraldatakse noortevahetusi, kunstiprojekte, pakutakse majutust ökohostelis, kasvatatakse paberitpuiduks eükalüpti.
Päris oma allikas. Selle vesi on ülihea - maitselt ja muudelt omadustelt.
Allika paneel on pärit aastast 1789, jälle üks mõnus ajast puretud liivakivitükk.
Peamaja on pärit 18. sajandi lõpust. Mõnusad jämedateralisest liivakivist raiddetailid ja aastakümnetega lohkukäidud trepiastmed :)
Yeti illustraatorite projekt liugles ökolainel algusest peale - kohe sisseregamisel saime igaüks korraldajate poolt punase plekk-kruusi, mille sai personaliseerida ja mis oli kogu sealviibimse ajal ainsaks nõuks, millesse jooke serveeriti. Ärakaotamine omal vastutusel. Itaalia Creative Handmade projektiga võrreldes oli see tore ja pikk samm plastivabama elu poole. Talus saab vett allikast, mille vesi on ülihea - maitselt, koostiselt jms. Kui see ära kaosk, oleks tõeliselt kurb.
Ökoteema oli tunda ka toitlustamise poolel - эконом, но не дури oli täiesti tundmatu mõttetera ja selle teine pool muutus iga seal viibitud päevaga üha valusamaks ja teravamaks. Süüa kümnel hommikul järjest üks nisupüülist kukkel või ja ühe viilu juustuga ja kauss maisihelbeid omal valikul kas soja või pärispiimaga on kindlasti korraldajale ökonoomne, kuid mitte projektis väljahõigatult tervislik. Mida päev edasi, seda ängistavamaks olek kõhukummardajatele muutus ja kui kaheksandal päeval lasti linna lasti, siis tuli kättejõudnud priiust maksimaalselt kasutada. Ja veel vähem oli isu kohapeal süüa. Nii tuli hakata kohe plkaani pidama, kuidas viimasel päeval varem minema saaks, et oleks võimalik lähimas lennujaamastatud linnas Portos süüa.
Igahommikune annus. Ja nii kümme päeva järjest.
Ma olen üsnagi nõus, et ökotootmist võiks põllumajanduses rohkem kasutada - kompostimist, multšimist jms. Mulle kui mitte kõige rohelisemate näppudega tegelasele jäi tsimmaruke arusaamatuks, kuidas saab köögiviljakasvatus olla sama ebaefektiivne kui mul. Kliima on oluliselt soojem ja sõbralikum, lubab kaht vegetatsiooniperioodi aastas ja oktoobri lõpp võinuks oluliselt rikkalikuma saagiga olla kui kolm niru avamaatomatit.

Akende taaskasutus ja tomatitaimed.

Mandala-kujuline moodustis tagaplaanil on bambused multšis.

Teraapialoomad tähelepanu nõudmas.